De rygende skorstene : om industrialiseringen i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet frem til 1920
Udgangspunktet er en industriudstilling i København 1888, hvor fabrikanterne skal vise deres formåen. Der kigges derefter på arbejdernes kamp for bedre løn, vilkår og arbejdstider. Vi møder nogle af de personligheder, der har drevet udviklingen frem. Der fortælles om børnearbejde, boligforhold, kolonihavehuse, andels- og afholdsbevægelser og den første organiserede idræt.
Bogen giver et godt indtryk af en tid præget af modernisering og mekanisering samt arbejdskampe i form af forhandling, strejker og lockout samt regulære sammenstød mellem ordensmagt og arbejdere. Hvis læseren taber overblikket undervejs, er der en tidslinje forrest. Teksten er rigt illustreret med fotos, billedkunst og karrikaturer fra tiden.
Sproget er enkelt og bør ikke give problemer for målgruppen. Bagest findes der forslag til aktiviteter og problemstillinger, der kan arbejdes med. Endelig er der stikordsregister og litteraturlister både til lærer og elev.
Bogen er meget helstøbt i den forstand, at der gives en klar forståelse af tingenes sammenhæng. Den må siges at holde det høje niveau fra de forgående udgivelser Lektør: Mads Overmark .