Bag om fællesskabet

Steen Brastrup skrev følgende I Folkeskolen nr. 44 1999:

”Bag om fællesskabet” vender for alvor historieundervisningen på hovedet. Man dykker direkte ned i fire vidt forskellige, men betydningsfulde fællesskaber.I det første kapitel kan man læse om fællesskabet i et kloster. Nonner og munke har et stærkt fællesskab i deres tro, og i levende beskrivelser får man indblik i dagliglivet bag klosterets tykke mure.

Louis Pio var pioneren i den danske arbejderbevægelse. Andet kapitel beskriver hans kamp for retten til at skabe arbejdernes fællesskab. Dette fællesskab blev siden grundlaget for mange af de forbedringer og goder, som arbejderne har opnået.

Tredje kapitel handler om håndværkere. Der drages en parallel mellem de mange danske håndværkere, der i disse år tager til udlandet for at arbejde, og håndværkerne, der før i tiden drog på valsen.

Sidste kapitel handler om fællesskabet i familien. Vi følger en dansk familie gennem ti generationer fra fæstebonde til industriarbejder i 70'erne. Der er gode beskrivelser om familiens eget fællesskab, men også de mange fællesskabsbånd, som familien har med de mennesker, de omgås.Det er en væsentlig kvalitet, at alle fire fællesskaber hører hjemme i vores egen kultur. 

Hele materialet har et overskueligt og pænt layout og er i det hele taget lækkert at arbejde med.

Emnet er særdeles godt bearbejdet. Jeg kan varmt anbefale materialet.

 

Birgit Knudsen | Digevej 21 Sønderho, 6720 Fanø - DENMARK | birgit.rita.knudsen@outlook.dk